CID Awards 2019 shortlist: Interior Design of the Year: Public Sector

CID Awards 2019 shortlist: Interior Design of the Year: Public Sector
Published: 18 July 2019 - 6:03 a.m.
By: Aidan Imanova
We are pleased to announce the shortlist for the 2019 CID Awards, which will take place on Wednesday, 11 September at the Joharah Ballroom in Madinat Jumeirah, Dubai.

We have received more than 400 submissions across 18 categories from 120 companies – the highest number to date – throughout the region. Over the coming week, we will be releasing the names of the finalists in all the categories.

Here is the full shortlist for Interior Design of the Year: Public Sector

The International School of Choueifat Umm Al Quwain by ATI Consultants

The International School of Choueifat in Umm Al Quwain by ATI Consultants is inspired by Japanese origami art. Thoughtful use of clear, soft shades of interior finishing identifies different areas for different age groups, while playful designs stimulate and enhance movement, curiosity and playfulness in the youngsters’ minds. The colours chosen within the classrooms have been particularly selected so as not to overstimulate the children, but rather focus their attention on the learning activity at hand, all the while creating a warm, colourful environment that make children feel comfortable.

Cinema Akil & Chaiwalla by Maja Kozel Design

Mja Kozel was tasked to tie in the interior and visual identity of homegrown film destination Cinema Akil and its food and beverage partner, Project Chaiwala. Now located in a permanent location in Dubai's industrial area of Al Quoz in Alserkal Avenue, the cinema evokes a sense of nostalgia, strengthened by art deco elements. Upon entering visitors are greeted by a box office which is connected to the ‘Chaiwala’ kitchen and serving area. The design features repurposed old cinema seats from the Golden Cinema in DubaiNear the ‘Chaiwala’ kitchen are, artwork, mirrors and old film posters. The ‘Chaiwala’ area has its own personality, made up of bare concrete walls, eccentric turquoise backdrop and a terrazzo-tiled countertop in the kitchen. While designing the space, Maja Kozel broke up the length by adding shelves made from old scaffolding.

Circadian Light Synthesis by Anarchitect

The Circadian Light Synthesis installation by Anarchitect is composed of two interconnected, clay-clad structures that react differently to light and shade, in addition to having multiple functions. he southern 'Exposed' Pavilion is open-sided and features a seated area for visitors to escape the sun during the hotter periods of the day; doubling up as a shading strucuture. The wall and roof apertures of the pavilion are designed in line with the sun path which harnesses intense light at particular times of day to cast specific shadows.The northern 'Enclosed' Pavilion is predominantly closed and is lit with an 'artifical sun' lighting fixture. The two interconnected pavilions react to one another through the nature of light - both natural and artificial - where in the daytime, the rotating light fixture casts artificial light in the Enclosed pavilion in accordance with the natural circadian rhythm, whereas at night, it rotates to project moonlight into the Enclosed pavilion from the rear. Simultaneously, the light fixture also projects light onto the Exposed pavilion from the opposing side at night, providing it with a light source as well as creating a play of light and shadow after sunset hours.

DEWA Auditorium by IR Design

IR Design's interiors for the new DEWA Auditorium uses a ripple effect to create a sense of dynamism within the space. Circular shapes are present throughout the design, including a pattern that has been carved into the wooden slats as a static element, while circular LED lights set at various intensities, accentuate the feeling of dynamism within the auditorium.When all the house lights are on, the auditorium glows in a blue tone, with the stage setting gradually changing from blue to white light. The carpeted flooring has been designed to differentiate the various seating and circulation areas, using a gradient of blues fading to gray.

EY Dubai wavespace by Ochre

The design for the EY wavespace incubator by Ochre offers a dynamic space encouraging socialising and collaboration, resulting in a high-functioning, flexible environment where walls can be opened and closed to create versatility. In one of the rooms, a table can come down from the ceiling on cables, while new generations of surface materials are implemented. A smart film is used for the meeting room glass, allowing spaces to become private (opaque) or open (clear) at the touch of the screen.

ORA - Nursery of the Future by Roar

Ora nursery by Roar draws away from the traditional bright and colourful elements typicallu found across nurseries worldwide and instead applies a neutral colour scheme as a direct response to pediatric neuroscience research. This research indicates that neutral spaces and surfaces encourage children and educators to become the main sources of stimulation rather than being influenced by their surroundings. It also moves away from a traditional classroom setting and instead offers flexible ‘learning studios’ that can be adapted to various teaching and learning styles. The heart of the 600-square-metre nursery is called Mars Lab – a nod to the UAE’s ambitious Mars space programme. The Mars Lab is a community space, where children of all ages, along with teachers and parents, gather in large or small groups.It features a library and a ‘reading cloud’ (a giant inflatable cushion to snuggle into with a book), a ‘Sky House’ (a play on the traditional tree house) and a mini ‘Coding Hub’ where children can experiment with the idea of programming. The design of the nursery was also created using “emerging design methodology and materials”, and in some cases, computational design was applied, for instance to create the sculptural reception space which features free-flowing curved ceiling and walls.

Khalifa University by RSP Architects

Khalifa University's interiors focuses on connection and interaction and responds to the architectural design of the building. The carpeted flooring enables particle absorption, reducing unhealthy particles in the air that could cause health risks to its students. Interior finishes can be recycled while providing a level of acoustical insulation. The ceiling systems enables flexibility in terms of shape and form in order to accommodate the unusual interior layout of the architecture.

Dubai Creative Cluster Authority by Swiss Bureau

The newly designed Dubai Creative Cluster Authority centre, located in Studio City in Dubai, is a customer service centre where applications and drawings for building works are reviewed. Crucial to the design of the space was to ensure a smooth flow of people throughout. The space has been zoned to have three distinct spaces: a main customer zone, a meeting zone and a private work area, which can double up as a co-working zone after hours. An elegant minimalist color palette was used consisting of a light champagne color with tones of light blue used primarily for the seating and complement the light wood tiles. The high ceiling was painted with a light concrete texture, adding a slight touch of contemporary industrial accents to the space. To make the waiting area less rigid and formal, a playful seating arrangement with modular shapes has been incorporated which provided a more spacious appearance.

The CID Awards 2019 is kindly sponsored by the following partners: Roca; Preciosa; BSH Walls & Floors; American Hardwood Export Council; Vitra; NGC Nafees; Huda Lighting; USM; Interface; Franke; Finasi; Bradley; GDM Interiors; Cosentino; Geberit; and Emkay Interiors.

Click here to add your comment

Please add your comment below
Name
Country
Email
Your email address will not be published
Captcha