CID Awards 2019 shortlist: Interior Design of the Year: Residential

CID Awards 2019 shortlist: Interior Design of the Year: Residential
Published: 21 July 2019 - 6:40 a.m.
We are pleased to announce the shortlist for the 2019 CID Awards, which will take place on Wednesday, 11 September at the Joharah Ballroom in Madinat Jumeirah, Dubai.

We have received more than 400 submissions across 18 categories from 120 companies – the highest number to date – throughout the region. Over the coming week, we will be releasing the names of the finalists in all the categories.

Here is the full shortlist for Interior Design of the Year: Public Sector

Index Tower penthouse by And.Partners

Located in Foster + Partners-designed Index Tower in Dubai, the penthouse is designed as an 'open white box', exposing the owners' collection of art pieces. The sleek and minimalist interiors and light colours allow for the artworks and high end furniture to stand out within the space. And.Partners, who have worked with the owners in the past and knowledgable about their preference for exculive and bespoke items, created a fully custom-made library unit, desk and the long bar using walnut wood and marble. The sliding door unit that opens to the kids playroom is also fully custom made and inspired by Mondrian's horizontal and vertical lines.

Dubai Hills villa by Anarchitect

Dubai Hills villa by Anarchitect is a 3,000 sqm private property located in Dubai’s upscale neighbourhood of Dubai Hills and is home to a young family. The house is designed to respond to the family's busy schedules as well as their individual passions for ashion, art, motorsports and upscale social gatherings. Anarchitect created an inner courtyard extension as a statement entrance gallery that is flooded with natural light through a structural-glass skylight. To the left of the gallery is a serene open-air courtyard, in which the expansive minimal-profile glazing frames an olive tree. The entrance level of the villa also consists of clients’ private offices, a library, central courtyard and gallery leading to the main living areas: open family space, bespoke kitchen and dining area. The lounge opens out to an outdoor family area which includes a swimming pool, sun terrace, and gardens. The formal entertainment and dining areas are discreetly located behind two pocket-sliding walnut doors. The lower-ground level accommodates the client\'s car collection, a gymnasium, wellness and spa areas

Bvlgari apartment by MuSe Interior Design

The bright and contemporary vacation apartment was designed by MuSe Interior Design for a young family, featuring a colour palette of rose, navy blue and green accents. A partition made from natural wood divides the living room space into two zones. The living room also features a central dining table with a marble top. The apartment has been designed to evoke the spirit of the Bvlgari brand.

MV22 by Perkins + Will

Designed by Perkins + Will, the six-bedroom luxury villa in Dubai is inspired by the context’s geometry. The architecture and landscape designs feature the layering of simple volumes and the intersection of orthogonal planes. At the grand entrance, this expression is reflected through two receding triple-height vertical planes that are connected with a volumetric bridge. The refined material palette is centered on the use of walnut wood. On the ground and first floors, this is paired with earthy materials like unfilled Travertine and Serpeggiante marble, as well as warm tints of glass.

The Family House by Niu

This villa in Dubai combines an Italian style with Arabic cultural elements, complete with a pastel and natural palette with random pops of colour. Natural materials include marble flooring and wood parquet blend, with bespoke rugs, as well as warm woods such as walnut used in the flooring in some of the areas and rosewood cabinets. High end furnishings are set around the space, including a bespoke Il Pezzo Mancante dining table, offset by a Venetian, Murano glass chandelier by Abate Zanetti.

The Residences at Caesars Palace Bluewaters Dubai by KCA International

The Residences by KCA International is a 'urban living' concept in Dubai offering a sense of respite from the busy and noisy city life with nods to contemporary and industrial influences. Clean lines with warm tone colour palette borrowed from the external architectural façade bring in the outside building to the interior. The main lobby of the Residence has the double height ceiling, textured wall stone finish and massive chandeliers created a spacious grand entry to welcome the guest as they enter. The coloured glass foyer with massive chandeliers cleverly masked the existing large structural columns to create a beautiful foyer leading guest from the lobby reception area to the lift lobby corridors. Key design feature such as the large metal sliding door panel with the distressed finish at the reception background and the corridors leading to the Ground level lift lobby areas add the industrial chic touch to the interior. The same design philosophy was carried out to the residence units where the open living room layout with naturally textured materials combined with earthy and muted colours are woven together to create a calm ambience to let the primary focus of the surrounding view takes the centre of the interior.

Villa D by Roar

Roar took on the design for the company's founder's home in Dubai, converting an existing home into a space that suits the needs of the family who will be occupying it. The house was converted from a four-bedroom into a three-bedroom house, including a library that also doubles up as a home studio, space for home work and a occassional room for initmate family dinners. A walk- in wardrobe was added to the master suite and the bathroom has a free standing bathtub and shower room with natural light. One of the bathrooms was converted into a tiny but functional yoga and spinning studio, while the closed kitchen was opened up the living room and a kitchen/ dining space that forms the heart of the home was created.

Villa Lumière by Studio Bruno Guelaff

In a large home with multiple family members, the design focuses on the connective spaces especially the staircase environment as it unites people and spaces. The staircase within the villa has a full height glass backdrop exposing the exterior landscaping design. Side walls feature custom light gray concrete panels complete with ankerdots which frames the space. The landings are purposely thin in height to accentuate the heavier sculptural staircases on either side which are covered in calacatta marble with integrated stream lighting. The ceilings feature wood slats to warm up the space complete with integrated lighting and also provide the air conditioning access within the cove to minimize the ceiling interruptions. At the heart of the house is a 600 year old olive tree brought to Dubai from Spain where its roots will be intertwined with the home and its family members.

Click here to add your comment

Please add your comment below
Name
Country
Email
Your email address will not be published
Captcha