CID Awards 2019 shortlist: Interior Design of the Year: Concept

CID Awards 2019 shortlist: Interior Design of the Year: Concept
Published: 22 July 2019 - 7:16 a.m.
By: Staff writer

We are pleased to announce the shortlist for the CID Awards 2019, taking place on Wednesday, 11 September, at the Joharah Ballroom in Madinat Jumeirah, Dubai.

We have received more than 400 submissions across 18 categories from 120 companies – the highest number to date. Over the coming week, we will be releasing the names of the finalists in all the categories.

MAG Creek Wellbeing Resort, A++



MAG Creek Wellbeing Resort aims to set a new benchmark in urban masterplanning with health and happiness at the core of its design. As Dubai moves forward with plans to become the Middle East’s unrivaled destination for healthcare tourism, MAG Creek Wellbeing Resort, which overlooks Dubai Creek, is making progress.

The mixed-used waterfront development includes an 111,00m² wellness centre, the largest in the world, 17 waterfront mansions, 75 apartments and 172 serviced and furnished homes. It will also include a WELL Living Lab to research the impact of indoor environments on health.

A++ has worked with the developer, MAG Lifestyle Development, to reinterpret natural elements as a concept for the interior design, playing with water, light, air, clear skies and lush landscapes.

Armed Forces Officers Club & Hotel, Roar



The Armed Forces Officers Club and Hotel (AFOCH) was created in 1983 by the late HH Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, who wanted a building complex to bring together the UAE armed forces and broader Emirati society. Decades after construction, a refurbishment of the aging structure is now under way and Roar has been commissioned to lead the design direction.

Material choice is one of the main features of AFOCH: base materials like polished concrete and silver vein-cut travertine are widely-used alongside contemporary aluminium-clad foam panels and special gradient wall paints. Traditional materials, such as woven palm leaf mats and camel leather accents, highlight links to the local heritage, while intensely coloured stones and fabrics in the rooms and F&B outlets add a bold finish.

Al Arrayed Specialised Eye Centre, Say Studio



Dubai-based Say Studio has brought elements of high-end hospitality to an osteopathic clinic, whose patients are some of the most prominent politicians in Bahrain.

Family-run Al Arrayed Specialised Eye Centre was set up in the 1970s and the brand is undergoing a comprehensive visual transformation, with everything from the logo to the interior design and façade being contemporised as a rival business moves in literally across the street.

The former clinical feel of the eye centre has been replaced with the ambiance of a hotel retreat, while marble, wood and gold finishes provide a hint of esteem that supports the brand’s maturity. The place does not forget its context and a large wall installation made from pieces of tinted glass that refract light provides a nod to the electromagnetic radiation visible to the human eye.

DoubleTree by Hilton Tilal Mall & Hotel Sharjah, Gensler



Comprising part of the large mixed-use Tilal City master development is a Doubletree by Hilton hotel in Sharjah. US practice Gensler has been picked as a sub-consultant to deliver interior design services. This style needs to adhere to the international Doubletree by Hilton aesthetic design and brand standards, with a strong emphasis on authenticity, natural elements, family-oriented hospitality and strong contextual association.

The design team researched Sharjah’s rich history and culture for the project and were surprised to find many similarities between the emirate and the values upheld by the Doubletree: nature, authenticity and sense of place are three that stood out. With this in mind, the hotel is inspired by earth, wind, fire and water.

Empower Headquarters, Lacasa iD



A towering sculptural feature with a curved organic shape that spirals up several stories is the signature design element for Empower’s LEED Gold-certified headquarters.

The sculpture, which draws its inspiration from Frank Gehry’s staircase in the Art Gallery of Ontario, connects multiple levels and is framed by suspended floating lights.

The brief was to create a design that would not only enhance the visitor and worker experience, but build upon the green credentials of the client. Natural light is maximised to reduce power costs, while reflective surfaces have been proposed to bounce light from one wall to another to decrease dependency on artificial lighting.

Studio Republik, Lulie Fisher Design Studio

Studio Republik on Sheikh Zayed Road revolves around fitness, expression and revitalisation, with classes ranging from cycling to dance, drama, yoga and Dubai Health Authority-approved rehabilitation.

Lulie Fisher Design Studio was tasked to create an environment with a ‘wow factor’ that seamlessly integrates cutting-edge technology and fitness equipment. Covering 5,000m², the two-storey core and shell office building is being turned into an atmospheric and dynamic space. Each studio will have its own unique design in touch with the services it offers. The Fitness Platform, for example, will have live music, DJ booths, projections and coloured lights synchronised to music and movement. While the ethereal aesthetic of grey timbers combine with Japanese-style modulated screens, live flautists and violinists to create a calming environment for The Revitalisation Platform.

Emirates Golf Villa, MyPickOne Studio Design



Contemporary art and sculpture adorns the private villa in Emirates Golf Club that MyPickOne Studio has been asked to design by a private art collector. Famous pieces by young and emerging artists like Kaws will be used to decorate the home.

Before you enter the lavish villa, guests are greeted by the standout feature: water sculpture resembling a woman, her head bowed back, emerging from the water.

Grey and white colours have been widely-used to maintain a neutral tone that allows the contemporary art to stand out and speak for itself. But flashes of colour, such as in the bathroom which features a bronze textured wall resembling fish scales, have been proposed.

Soil Store, SOSA



Soil Store is a healthfood shop and eatery designed to lead a shift towards a holistic and sustainable style of life. SOSA has designed an 80m² organic food shop and casual dining spot in Al Seef Village Mall, Abu Dhabi with a clean, minimalist and modern aesthetic.

One of the main challenges with the design was incorporating the three customer-facing elements – shopping, eating and the bar counter – in such a small space, whilst simultaneously staying true to the demands for a clean and simple aesthetic.

The CID Awards 2019 is kindly sponsored by the following partners: Roca; Preciosa; BSH Walls & Floors; American Hardwood Export Council; Vitra; NGC Nafees; Huda Lighting; USM; Interface; Franke; Finasi; Bradley; GDM Interiors; Cosentino; Geberit; and Emkay Interiors.

Click here to add your comment

Please add your comment below
Name
Country
Email
Your email address will not be published
Captcha