Yabu Pushelberg completes Four Seasons Kuwait hotel inspired by Middle Eastern architecture

Yabu Pushelberg completes Four Seasons Kuwait hotel inspired by Middle Eastern architecture
Published: 17 June 2019 - 12:23 p.m.

Yabu Pushelberg has completed the interior design for the new Four Seasons Kuwait hotel, inspired by motifs found across Middle Eastern architecture as well as its forms, reinterpreted in a contemporary context.

The international design firm refer to the local climate during various times of the day to inspire colours and finishes throughout the property.

The grand foyer and lounge lobby are much like a grand home, haracterized by the expansion and contraction of linked compartments, featuring a square empty space that takes visitors through to the main lobby, gallery, and adjascent lounge.

Soaring ceilings enhance the sculptural quality of the architecture, punctuated by an iconic crystal sculptural installation suspended from the center of the lobby ceiling. Surrounding walls are clad in textured limestone, combined with carved oak panels reminiscent of oversized sculpted wood doors. Geometric patterned stone floors traverse the lobby, further enveloping the space in neutral tones.

The reception desk, designed as a sculptural object, sits at opposite ends from a stunning framed view of the grand stair. Set against a backdrop of intense burnt orange, the monolithic grand stair, framed by Middle-Eastern-inspired extruded textured bronze screens, extends up the full height of the lobby.

The room is bordered by curved oak panels, further layered with custom glass screens laminated with a geometric gold-leaf ‘village-scape’. Wood floors, in a similar pattern to the lobby, are dotted with deep indigo area rugs, while overhead, a romantic, layered bronze lightbox casts a gentle glow.

The pre-function area features strong geometric statements which can be seen across the sculpted ceiling details and flooring patterns. Hand-wrought textured metal screens play with the geometry on the ceiling and floor, while simple dark charcoal grey portals create contrast within the space, leading through to the ballroom.

In the ballroom, a highly-engineered ceiling of reinforced plaster in a faceted, geometric pattern broadly arcs overhead. To compliment this, textured charcoal grey wood walls with a gradated pattern and custom carpeting echo the same line and geometry.

The Hamman features convex walls that create an enveloping effect, while an otherwise neutral palette is enhanced with soft, subtle indigo gradients.

The architecture of the indoor pool is based on a modern colonnade with dozens of glowing lanterns hanging above, running down the center of the space. Perimeter walls and the pool itself are lined in deep indigo stone with dramatic veining, while smooth and textured limestone highlight the archways. Niches between arches allow for intimate lounging areas, furnished with plush daybeds and bronze accents.

Upon entry to the hotel rooms, guests follow a short millwork-lined corridor as the room unfolds, presenting neural finishings that are complimented by random bursts of bold colours, in addition to sculptural, framed elements that soften the curvilinear furnishings.

Up lit indigo glass decorated with dissolving motif frames the area behind bed and on the opposite wall, while burnt orange lacqueur panels define the entry niche, pantry and stationary wall.

Custom furniture with wood, bronze and dark grey lacquer elements were designed exclusively for the Four Seasons Kuwait. Other bespoke details include hand-laid mini herringbone oak floors, topped with a modernized flat-woven rug in the sleeping area.

A curved sofa, following the same curve as the wall it sits on, defines an area for the working, eating or relaxing, a feature that gives even standard room the feeling of a suite.

Patterning on sliding glass doors leading to the generous bathroom mimics the glass panels behind the bed. Wrapped entirely in stone, the bathroom features small mosaic tiles on the curved wall behind a free-standing tub, and slabs of the same stone on the walls, floors and vanity top.

The vanity, designed as a furniture piece, includes the same bronze accents as the custom furniture in the guestroom., while layered, framed mirrors with integrated lighting complete the bespoke look.

Click here to add your comment

Please add your comment below
Name
Country
Email
Your email address will not be published
Captcha